Blogg
Digital marknadsföring

Vad är SERP?

SERP är en förkortning av Search Engine Result Page och refererar i till resultat i sökmotorn. I regel handlar det om sökresultat i Google då detta är den mest använda sökmotorn men det kan gälla vilken sökmotor som helst. I detta blogginlägg går vi igenom de vanligaste frågorna vi på Contitude får angående SERP.

Vad är min SERP-ranking?

SERP-ranking handlar om vilken position som din hemsida dyker upp på när någon skriver en specifik sökterm i en sökmotor. Att ta reda på det är inte helt lätt. Sökmotorer som tex Google ändrar nämligen SERPen hela tiden och den är unik för varje person som söker på en term. Ett vanligt misstag är att försöka ta reda på sin SERP-rankning genom att själv söka på en term i Google och sedan försöka hitta sin egen sida i SERPen. Men i och med att du själv sannolikt varit inne på din egen hemsida många gånger så kommer Google tro att det är ett bra resultat för dig och därför ranka din sida högre för dig än för andra personer som gör samma sökning.  

Hur tar jag reda på min SERP-ranking?

Det finns idag många olika SEO-verktyg som hjälper dig att få en uppfattning av din SERP-rankning, t.ex. Ahref, SEMrush mm. De verktygen är riktigt bra för att hålla koll på din uppskattade förbättring eller försämring i ranking på specifika sökord men ger bara en uppskattning och tyvärr inte exakta resultat.

För att få din verkliga SERP-rankning behöver du använda dig av de verktyg som sökmotorn tillhandahåller, i Googles fall, Google Search Console. I Google Search Console hittar du data direkt från Google även om den inte är lika fint presenterad som i SEO-verktygen så är den mest tillförlitlig och du får en genomsnittlig SERP-rankning. I Google Search Console syns dock inte söktermer som har väldigt få sökningar. Du kommer därför alltid se en skillnad på antal totala klick och summan av klick på alla söktermer.

Vad är en SERP-feature?

En SERP-feature är ett resultat i en sökmotor som inte ser ut som ett vanligt resultat. Det finns många olika exempel på SERP-features och du har säkert sett många av dem redan. Att få en SERP-feature är riktigt bra och ökar CTR (Click-Through-Rate). Att få en SERP-feature är en kombination av strukturerad data som du själv kan skapa och Googles egen rankning och bedömning om din feature ska få visas.

Vanliga SERP-features:

Featured Snippet (Instant Answer)

Featured Snippet är en av de absolut vanligaste SERP-features och du har med högsta sannolikhet stött på dessa tidigare.
Se bilden nedan för ett exempel på en Featured Snippet.

Om du lyckas få en Featured Snippet så hamnar du direkt högst upp i sökresultaten. Det finns tyvärr ingen genväg att få en Featured Snippet utan det handlar endast om att på ett så konkret och tydligt sätt svara på en specifik fråga. Det tips som vi kan ge för att lyckas med en SERP-feature är att ha en rubrik med en exakt fråga och sedan direkt under rubriken svara så tydligt som möjligt på frågan.

FAQs

Denna SERP-feature är riktigt användbar och där du kan påverka mycket helt själv. Bilden nedan visar ett exempel på en FAQ i en SERP.

Att ha en FAQ i sitt SERP-resultat gör att användare lättare kan avgöra om din sida besvarar den fråga som den är ute efter svar på. Dessutom kan du få med fler frågor än bara den som det specifikt söks efter.

För att få en FAQ behöver du addera kod på den sidan du vill ha en FAQ på.
Se nedan för exempelkod:
https://developers.google.com/search/docs/data-types/faqpage
Viktigt att tänka på är att de frågor som du svarar på i din FAQ även ska besvaras på den sida som du lägger FAQ koden på. Det ideala är att ha samma struktur på den sidan dvs att du har en rubrik som fråga och sedan svarar på frågan under. Då har du störst sannolikhet att få igenom FAQ som en SERP-feature.

Sitelinks

Sitelinks är en intressant funktion som du säkert att sett tidigare också. Detta visas i de flesta fall endast upp om sökningen är på ett varumärke eller en sökning som uteslutande handlar om en viss hemsida.

För att lyckas få till detta så handlar det om att skapa mycket trafik till just din hemsida och att det sker många direktsök på ditt varumärke.

Det går även att få en sökruta för att direkt söka på din hemsida. Den brukar dyka upp i samband med de andra länkarna och där behövs implementation av lite kod. Här hittar du mer information om det:
https://developers.google.com/search/docs/data-types/sitelinks-searchbox

Vill du veta mer om SERP? Boka ett möte med oss!

BOKA MÖTE

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte