Kraven på att kunna mäta och spåra varje kampanj och marknadsföringsaktivitet har aldrig varit större än idag. Det gör att marknadsförare behöver vara noggranna och lägga upp en plan för hur aktiviteterna och kampanjerna ska kunna mätas och följas upp. Det bästa sättet att mäta digitala och även till viss del offline kampanjer är genom UTM taggning.
I denna artikel kommer vi gå igenom vad UTM taggning är och hur du kan använda dig av det för mer precist mäta utfall och resultat av varje enskild kampanj och aktivitet.
Vad är UTM taggning och hur fungerar det?
UTM taggning är ett sätt att mäta när någon har klickat på en specifik länk. Det man gör är att lägga till information i slutet av URLen (webbadressen) som gör att webbanalysverktyg, t.ex. Google Analytics, kan koppla ihop en specifik sidvisning med bland annat en källa och en kampanj. När genomför en marknadsföringsaktivitet vill du alltid kunna koppla besökare och konverterande användare till den specifika aktiviteten. Oavsett om det är en display annons på en branschtidning eller om det är en organisk post på LinkedIn. Det är här UTM taggning hjälper dig att hänföra webbbesöken tillbaka till den specifika annonsen.
Vissa annonsplattformar som t.ex. Google Ads har detta automatiskt om du aktiverar Auto-taggning men för många plattformar behöver du själv lägga till UTM information för att kunna mäta detta.
UTM koden märks inte av för användaren som klickar på länken och du kan använda vilken grund URL som helst. ett exempel på UTM taggad länk är följande: www.contitude.se/blogg/?utm_source=referal?utm_medium=blogg?utm_campaign=utmtaggning
Om du klickar på länken ovan så kommer du komma till Contitudes blogg och vi kommer att kunna avläsa att det är just denna länk som du använt dig av för att hamna på vår blogg. Vi har då valt att klassa in denna aktivitet som källa: referal medium: blogg och kampanj: utmtaggning.
Det är för att vi ska kunna filtrera ut och kategorisera olika aktiviteter på ett sätt som gör att vi kan ta bättre marknadsföringsbeslut.
Om man skulle vilja kan man lägga till ytterligare UTM parametrar så som “term” och “content” också. Det kan vara värt om du vill skilja på olika typer av assets i en marknadsföringskampanj.
När ska du använda dig av UTM taggning?
Det ideala är att använda sig av UTM taggning i alla typer av aktiviteter där du har en länk till din webbplats. Det gäller inte bara annonsering utan även organiska poster i sociala medier för att tydligt kunna särskilja på dessa aktiviteter. Du kan till och med använda dig av UTM taggning om du är på en mässa. Om du vill att någon ska gå in på din webbplats för att t.ex. anmäla sig på ett event eller en tävling kan du ge en QR kod med UTM taggning så att du kan hänföra även dessa besökare till en aktivitet.
Vanliga misstag när man arbetar med UTM taggning.
En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du arbetar med UTM taggning är att vara konsekvent i användandet. Att hitta på nya source, medium och kampanjnamn är nämligen det vanligaste misstaget med UTM taggning. Om du vill bli en mästare på att mäta behöver du använda dig av standard UTM taggar samt hålla dig till samma kategorier för att mäta utfallen på ett tillförlitligt sätt.
Det som kan ske om du inte sätter en struktur för UTM taggning är att du inte kan samla samma aktivitet i en kategori. Det som är vanligt är att du anger olika källor, medier varje gång.
Säg att du sätter upp UTM taggning för 2 LinkedIn annonser.
I fallet ovan så kommer det vara två olika källor som kommer räknas från dessa kampanjer då webbanalys verktyg så som Google Analytics med flera gör skillnad på stora och små bokstäver. Vidare så är det inte helt lätt att komma igång hur man ska eller vill tagga upp varje given del så att det snabbt kan igenkännas när du gör analyser sedan.
Därför bör du ha en strikt struktur i hur du sätter upp din UTM taggning så alla på företaget följer samma tillvägagångssätt.
Om du inte har detta på plats ännu så kan du ladda ned vår fantastiska mall för att bygga UTM länkar och samtidigt standardisera användandet av UTM taggarna.
Hur du hittar datan i GA4?
Det absolut viktigaste när du har satt upp UTM taggning är ju att du kan analysera och samla in datan. Det kan du göra i de flesta webbanalys verktyg och här ser du hur du hittar data i GA4.
Till att börja med kan du gå in i GA4 och kontrollera en specifik källa och medium genom att gå till standardrapporten “trafikförvärv” och sedan välja källa/medium i session:
Då kommer du se all trafik med en specifik kombination av källa och medium.
För att sedan gå in på djupet och se den specifika kampanjen klickar du på det blåa plusset och väljer kampanj i session.
På detta sätt kommer du kunna identifiera varje enskild kampanj och jämföra den med andra kampanjer och aktiviteter.
Det går att sätta upp dessa strukturer som standard rapporter i GA4. Du kan lära dig mer om anpassade rapporter i GA4 i vårt blogginlägg “Anpassade rapporter i GA4”.
Lycka till.
Behöver du hjälp med spårning och dataanalys? Hör av dig till oss på Contitude så hjälper vi dig!